Proste uteži ali naprave?

Danes se bomo dotaknili zanimive tematike, ki pogosto razdvoji fitnes navdušence. Kaj je bolj uporabno, vas prej pripelje do cilja, vas naredi močnejše, bolj 'funkcionalne', so to proste uteži ali naprave?

Med proste uteži štejemo različne drogove in kolute, ročke, kettlebelle, medicinke, kije in ostale podobne pripomočke. Prosta utež je lahko tudi naše telo!

 

Pozitivne in negativne strani

PROSTE UTEŽI

NAPRAVE

POZITIVNO

·         Prosta, naravna pot bremena

·         Razvoj stabilnosti, motorike…

·         Več variacij in prilagoditev za posameznika

·         Prenos napredka na šport

·         Izzovemo več mišic hkrati

·         Stabilnost jedra

·         Lažje merimo napredek

·         Metabolično zahtevnejše

·         Prenos napredka na naprave

·         Večja (umetna) stabilnost

·         Izolacija želene mišice

·         Učljivost izvedbe

·         Konstanta obremenitev

·         Uporabno v začetku rehabilitacije

·         Uporabno za starejše in začetnike

NEGATIVNO

·         Težje za izvedbo

·         Del giba bolj obremenjen

·         Uporaba momenta in slabe tehnike za dokončanje dviga

·         Možnost akutnih poškodb

·         Možnost kroničnih poškodb

·         Ni variacij - enoličnost

·         Asimetrije

·         Slab prenos napredka na proste uteži

 

Za razvoj moči

Moč lahko razvijete z obema metodama. Ampak, moč, razvita na prostih utežeh, se bo dobro prenesla tudi na naprave. Nasprotno pa moči, ki jo boste razvili na napravah ne boste mogli tako dobro prenesti na proste uteži in posledično v vsakdanje življenje. Zato so proste uteži zagotovo boljša izbira če je vaš namen razvijanje moči.

 

Za razvoj mišične mase

Tudi mišično maso lahko povečate tako z obema metodama. Veliko naprav ima lastnost, da nudijo enakomeren upor tekom celega giba, kar pri prostih utežeh ni mogoče. Poleg tega mišico dobro izoliramo. Po drugi strani pa, če uporabljate proste uteži, razvijate hkrati precej več različnih mišic. Kaj je torej boljše? Težko reči, sam bi predlagal mešanico obojega.

 

Za športnike

Če ste športnik in bi radi izboljšali svoj doprinos na igrišču potem je stvar bolj ali manj jasna. Izberite proste uteži, saj se napredek s prostih uteži veliko bolje prenaša na športna igrišča. Vaje naj bodo prilagojene vašemu športu, strmite k razvijanju moči in eksplozivnosti. Velik poudarek pa namenite preprečevanju poškodb. Poškodovan igralec ekipi ni v prav veliko korist.

 

Zaključek

Proste uteži so po mojem mnenju boljša izbira, ne glede na cilj, saj razvijajo širši spekter kvalitet. Seveda pod pogojem, da jih znate uporabljati. Tu pa se pogosto zatakne. Samostojno učenje je lahko dolgotrajno in zahteva veliko vztrajnosti. Pri marsikom je potrebna tudi investicija v trenerja. Žal pa nima vsak trener dovolj znanja, da bi vas naučil tovrstnega treninga. Marsikdo teh vaj ne izvaja niti sam, kar ga nikakor ne postavlja v položaj za učenje drugih. Poleg tega je precej lažje stati ob napravi in brezskrbno šteti do 12.

Zdaj, ko poznate pozitivne učinke obeh načinov, je čas, da ju tudi uporabite v treningu. Uporabite več tistega, kar vam je v izziv, vas bo hitreje pripeljalo do cilja, kar vas gradi kot osebo, v čemer navsezadnje tudi uživate. Naj pa vam to ne prepreči, da bi izkoristili vse možnosti, ki se vam ponujajo.

V Lux Fitnes-u se lahko razvijate tako z prostimi utežmi kot na napravah. Nudimo vam lepo mešanico obeh svetov.

Če potrebujete pomoč sem vam vedno na voljo! (Raje vas bom učil uporabljati proste uteži in lastno telesno težo, kot pa šteti ponovitve. ;))

 

Luka Lavtar